شیرین نشاط
تاریخ تولد: 6فروردین ماه سال 1336 خورشیدی معادل با 26مارس 1957 میلادی
شیرین متولد قزوین، استانی در شمال غربی ایران، فرزند خانواده ای اصیل، موفق و مسلمان است. پدر او فیزیکدان بود و به سمت و سیاق دنیای غرب علاقه زیادی داشت و مادرش که خانه دار بود در میان سنت های دیرینه زندگی میکرد.
پدر شیرین آقای دکتر نشاط تاثیر بسزایی بر زندگی و فکر او داشت چنانکه پدرش دخترانش را متکی به خود و ریسک پذیر بار آورد. سال 1975 شیرین به آمریکا مهاجرت کرد و تحصیلات خود را در رشته هنر در آمریکا ادامه داد.این دوگانگی باورها میان خانواده باعث شد که نشاط نگاه متفاوتی نسبت به هویت داشته باشد.
شیرین در آثارش به تضادهای میان ایران و دنیای غرب، زنیت و مردانگی، زندگی خصوصی و اجتماعی، سنت و مدرنیته و خطوط روشن بیانگر حد و مرز این دو دنیا میپردازد. در آثار او میتوان این نگاه ویژه را به خوبی درک کرد. همچنین سبک خاص او و نگاهش به مسائل اجتماعی باعث شهرت وی شد. هم اکنون نام او در بسیاری از کتاب های تاریخ هنر دانشگاه های معتبر مشاهده کرد. شیرین همانند ایران درودی از جمله هنرمندان معاصی تاثیرگذار بحساب می آید
تحصیلات شیرین
شیرین مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد بعلاوه کارشناسی ارشد هنر های زیبا را از دانشگاه برکلی در کالیفرنیای آمریکا دریافت کرده.
بازگشت شیرین به ایران
در بحبوحه ی انقلاب شیرین به ایران بازگشت و بسیار تحت تاثیر تغییراتی قرار گرفت که در زادگاهش دید. همین باعث شد تا شیرین دست به خلق آثاری بزند که این تغییرات را به ویژه در وضع زنان پوشش نشان میدهد.
از جمله آثار معروف شیرین نشاط میتوان به سری عکس های پرده برداری و مجموعه زنان خدا اشاره کرد.
در دهه هشتاد میلادی شیرین نمایشگاههایی از عکسهای ساختمانهای آسیب دیده با تحلیل نقش جنسیت و معنای فضای فیزیکی برگزار کرد. این حرکت شیرین در فیلم هایش هم رسوخ کرد.
تقدیر و تجلیل از شیرین
از جمله جوایز شیرین به مواردی اشاره میکنم: شیرین برنده ی شیر طلایی دوسالانه ی ونیز در سال 1999 شده.
سال 2009 شیرین برنده ی تندیس شیر نقره ای جشنواره فیلم ونیز برای کارگردانی فیلم زنان بدون مردان است. این فیلم اقتباسی از کتابی با همین نام نوشته ی شهرنوش پارسی پور میباشد.
مجمع جهانی اقتصاد شیرین را یکی از سه رهبر فرهنگی اثر گذار سال 2014 معرفی کرده است.
فیلیپ گلاس آهنگساز آمریکایی از شیرین تقاضا کرد که فیلمی بسازد که او آهنگی برای آنفیلم بسازد. و آن فیلم فیلم گذرگاه خمیده است که یازده دقیقه و نیم میباشد و برخوردهای فلسطینی ها با اسرائیلی هاست
از دیگر آثار شیرین چیدمان سیاه و سفید ویدئویی دیوانه در مورد جدایی و شور یا اثر “نبض” که در مورد هویت فردی و اجتماعی است میتوان نام برد.
یکی از آثار جذاب شیرین اثر تلفیقی بر مبنای منطق الطیر عطار است.
بطور کلی شیرین هویت ایرانی خود را در تمامی آثارش به رخ میکشد و به زندگی اجتماعی و بومی انسانها به خصوص زنان ایرانی میپردازد.
در آثار شیرین شیرین متن و هنر داستان سرایی خود را با نوشته هایی که بر روی عکس هایش می نویسد نشان میدهد.
شیرین در آلمان به خوبی شناخته شده ایت و پس از پرستو فروهر دومین زن ایرانی است که آثارش در موزه ی هنرهای معاصر برلین به نمایش گذاشته شده.
من در پس مطالعاتم درباره ی زنان
دریافتم که با مطالعه ی زنان به قلب
و حقیقت فرهنگ میرسی
شیرین نشاط