اندی وارهول
تاریخ تولد: سال 1928 میلادی پیتسبورگ، پنسیلوانیا در آمریکا
تاریخ مرگ: سال 1987 میلادی نیویورک آمریکا
هنرمند آمریکایی، منحصر بفرد، اسطوره ای است که تاثیرگذارترین هنرمند سبک پاپ آرت میباشد. وی نه تنها به وجه هنری آثارش توجه میکرد، بلکه میان تبلیغات و فرهنگ هنرمندان و مشاهیر هم ارتباط برقرار کرد. و تاثیر بسزایی بر هنر گذاشت. اندرو کسی است که نقاشی، سیلک اسکرین، عکاسی، فیلم و مجسمه سازی را با هم ترکیب کرد. از جمله آثار خارق العاده ی وی میتوان به نقاشی های سیلک اسکرین وی از مرلین مونرو و دیگر مشاهیر اشاره کرد.
اندرو در پیتسبورگ متولد و بزرگ شده بود و یک تصویرگر تبلیغاتی موفق بود. پس از اینکه بارها آثارش را در گالری های مختلف به نمایش گذاشت در اواخر دهه 1950 اندی به عنوان یک هنرمند تاثیرگذار و بحث برانگیز شناخته شده بود. هم مخالفان بسیاری داشت هم طرفداران پروپاقرص خود را. بزرگترین موزه ی دنیا که فقط متعلق به یک هنرمند است در شهر پیتزبورگ، پنسیلوانیا به اندی وارهول اختصاص دارد.
اندرو یا همان اندی اصالتا اهل اسلواکی بوده، پدر و مادر وی از قشر کارگر بودند. اندی نام کارخانه را به استدیو خود در نیویورک داده بود، اندی مردی است که خلق آثار هنری در تعداد انبوه را شروع کرد. افراد مختلف و حتی نامتعارف اجتماع به استودیوی اندی می آمدند از جمله روشنفکران زمان، ملکه های درگ، نمایشنامه نویسان، ثروتمندان، افراد مشهور هالیوود و سیاستمداران.
آثار منحصر بفرد و جذاب اندی
اندی مجموعه ای بنام “هنرمندان اندی” دارد که سوپراستارهای مورد علاقه خود را به تصویر کشیده از جمله مرلین مونرو، الیزابت تیلور، مایکل جکسون. و به این اصطلاح معروف “شهرت 15 دقیقه ای” اشاره داشت. در اواخر دهه 1960 اندی گروه موسیقی زیرزمینی “ولوت” را ایجاد کرد. وی موسس مجله “اینترویو” هم میباشد .
آثار زیبای سفارشی اندی
نقاشی از دکتر لویگی آککام
نقاشی سفارشی از کمپانی های ماشین بی ام وی ام یک و مرسدس بنز جهت نقاشی بر روی این اتومبیلها
تصاویر خودکشی
نقاشی مرگ
نقاشی بلایای طبیعی
تجسم اندی از تابلو شام آخر داوینچی که سفارشی از گالری دار و دلال هنری الکساندر لولاس بوده
تصویر دبل الویس
نقاشی تصادف اتومبیل نقره ای
تصویرسازی کفش میلر
مجسمه ی ابر پیراهن
نقاشی فرح پهلو و محمدرضا پهلوی و اشرف پهلوی که در موزه هنرهای معاصر تهران قرار دارند
سری نقاشی های مائو زدونگ و مرلین مونرو هم در موزه تاریخ هنر معاصر تهران میباشند
فلسفه فکری اندی
اندی بنظر تفاوت و تضاد طبقاتی را به کل نادیده میگرفته چنان که در کتاب «فلسفه اندی وارهول» اشاره میکند: «چیز شگفتانگیز دربارهٔ آمریکا این است که سنتی را آغاز کرده که در آن ثروتمندترین مشتریان دقیقاً همان چیزی را میخرند که فقیرترینشان میخرند. شما میتوانید کوکاکولا را در تلویزیون ببینید و میدانید که رئیس جمهور کوکاکولا میخورد، الیزابت تیلور کوکاکولا میخورد، و فکر کنید، شما هم میتوانید کوکاکولا بخورید. کوکا همان کوکاست و با هیچ مقداری از پول نمیتوانید کوکایی بهتر از آنچه داشته باشید که یک ولگرد در گوشهای میخورد. همهٔ کوکاها یکسان هستند و همهٔ آنها خوب. این را الیزابت تیلور میداند، رئیسجمهور میداند، ولگرد میداند و شما هم میدانید.»
مرگ اندی
اندی در فوریه ی 1987 در محله منهتن نیویورک در سن 58سالگی در گذشت. بر اساس اخبار وی در دوران نقاحت پس از جراحی کیسه صفرا ی خود بسر میبرد.
حقیقت جذاب
بسیاری از آثار اندی در موزه هنرهای معاصر در شهر تهران قرار دارد و چندی پیش هم برای بازدید در معرض دید عموم قرار گرفت، امیدوارم دومرتبه این فرصت رو پیدا کنیم تا این آثار ناب رو ببینیم.
کتابهای اندی
بیست و پنج گربه بنام سم و یک گربه ماده ی آبی
یک کتاب طلایی
تمشکهای وحشی
گربه های مقدس
در جستجوی کفش گم شده
یک رمان -این واقعا اسم کتابشه
فلسفه ی اندی وارهول
پاپیسم: وارهول دهه شصت
خاطرات اندی وارهول
انسانها باید عاشق شوند
با چشمهای بسته
اندرو وارهولا
People Should Fall In Love
With Their Eyes Closed
Andrew Warhola